Kostenbeheersing

Kosten    Kostenbeheersing    Kostenbeheersingcyslus    Efficiency & Effectiviteit

Om een duidelijk inzicht te krijgen in kosten en kostenbeheersing worden deze begrippen respectievelijk uiteengezet. Aan de hand van de volgende theoretische onderbouwing wordt de samenhang tussen deze begrippen en de centrale vraagstelling inzichtelijk.

Kosten

“Kosten reflecteren de geldwaarde voor het produceren en verkopen van goederen of diensten noodzakelijkerwijze opgeofferde productiemiddelen.”

Als we dit principe toepassen op een hotel, stellen we vast dat niet alle voor de productie (verkopen van maaltijden, dranken en het verhuren van kamers) opgeofferde productiemiddelen zijn. Het afschrijven van het hotelgebouw, het meubilair, de keukeninstallaties enz. vertegenwoordigen geen kaskosten, maar zijn boekhoudkundige waardevermindering (bedrijfskosten). De grondstoffen, de arbeidskosten, de bureelkosten, de kosten m.b.t. marketing, enz. zijn echter wel kaskosten. “Omdat men in de hotelsector geconfronteerd wordt met nettowinstmarges na belastingen van om en nabij 10% wordt ongeveer 90% van de omzet gebruikt om de kosten te dekken”.

De variabele kosten van beverage zullen bij NH Den Haag proportioneel toenemen of degressief zijn met de toename in verkoop. Bijvoorbeeld “indien het aantal verkochte dranken met 10% toeneemt, zullen de grondstofkosten eveneens met 10% stijgen. Door dit feit vallen de beverage onder proportionele variabele kosten. In de hotelsector nemen de vaste kosten over het algemeen ongeveer 75% in van de totale kostenomvang.”[3] In vergelijking met bijvoorbeeld een assemblagebedrijf in de auto-industrie waar de vaste kosten nog geen 40% uitmaken, wordt duidelijk dat hotels geconfronteerd worden met een groot percentage aan vaste kosten. Het is vaak moeilijk voor hotels om hun vaste kosten te verlagen. Dit betekent vervolgens dat hotels markt- en verkoopsgeoriënteerd moeten werken.

Kosten hebben dus betrekking op de middelen die doelmatig worden ingezet in een hotelonderneming. De kostprijs daarentegen is de som van de kosten die nodig zijn voor het realiseren van een bepaalde prestatie. Onder het begrip kosten verstaan we hier de in geldwaarde uitgedrukte offers van de ingezette productiemiddelen. Verder moet in dit geval de prestatie eenduidig vastliggen, dit kan een product of dienst, enz zijn. Binnen dit onderzoek gaan we uit van de prestatie van de drankenverkoop. De kostprijzen voor deze prestatie kunnen verkregen worden d.m.v. verschillende kostprijsmethodes.

De kostberekeningsmethode die over het algemeen het meest gehanteerd wordt in de hotelsector is full-costing waarbij er functionele verdeling van de kosten gebeurd op basis van omslag(verdeel)sleutels teneinde ze toe te rekenen tot de kostprijs van een verkochte drank.

Kostenbeheersing

Nu de economie minder groeit en er zelfs sprake is van een economische recessie, hebben bedrijven die hun kosten beheersen een groot voordeel ten opzichte van hun concurrenten. Niet alleen is de winstgevendheid beter, maar deze bedrijven kunnen ook een concurrentieslag langer volhouden.

Kostenbeheersing of de Engelse vertaling Cost Control, heeft logischerwijs als doel het beheersen van de kosten binnen een onderneming. Elke onderneming met een winstoogmerk heeft namelijk uiteindelijk de ambitie om een zo groot mogelijke winst te maken met zo weinig mogelijk kosten. Maar wanneer kan een onderneming als succesvol beschouwd worden? Voor een beursgenoteerde onderneming, wat de NH Hoteles groep is, wordt een stijgende beurskoers vaak als graadmeter gezien. Maar of er nu sprake is van een beursnotering of niet, de winst en groei van de onderneming zijn de indicatoren waaraan succes het best kan worden afgemeten. En dan gaat het niet om het succes van vandaag, maar vooral ook om het succes van morgen.

Om het resultaat van een organisatie te bepalen zijn er meer factoren die invloed hebben dan alleen de winst. Om de winst van een onderneming vast te stellen is het eenvoudig om simpelweg de kosten op de opbrengsten in mindering te brengen. Maar er is een gedetailleerder inzicht in de kostenstructuur samen met de bedrijfsdrukte noodzakelijk om tot de juiste conclusies te komen. Om tot dit inzicht te komen kan er onder andere gebruikt gemaakt worden van de zogenaamde kostenbeheersingcyclus;

De kostenbeheersingcyclus bestaat uit een samenspel van kosteninzicht, kostenbewaking, kostenreductie en kostenflexibilisering. Hierbij richt kosteninzicht zich vooral op het inzichtelijk maken van de huidige kosten en de performance van processen. Kostenbewaking richt zich op basis van het kosteninzicht op de continue bewaking en beheersing van de effectiviteit en efficiency van de processen. Kostenflexibilisering richt zich op de flexibiliteit van de kosten in relatie tot de bedrijfsdrukte. Kostenreductie richt zich op het in korte tijd in balans brengen van opbrengsten en kosten.

Kostenbeheersingcyclus

 

In het toepassingsgebied van kostenbeheersing is volgtijdelijkheid van toepassing. De cyclus start met de fase van kosteninzicht. Kosteninzicht begint met een analyse van de kosten van een organisatie. Deze analyse leidt tot inzicht in de kosten van activiteiten, en inzicht in de veroorzakers van deze kosten, de cost drivers. Wanneer dit inzicht op voldoende niveau is kan bepaald worden in welke fase er gestart wordt, kostenbewaking, -reductie of -flexibilisering. Over het algemeen gezien wordt er meestal gestart met kostenbewaking. Efficiency en effectiviteit zijn een onderdeel van kostenbewaking. Om de efficiency en effectiviteit van activiteiten te meten moeten deze aan kostenveroorzakers, doelstellingen en normen gekoppeld worden. Efficiency van de activiteit wordt gemeten aan de hand van verspilling, doorlooptijd en productiviteit. Het meten van effectiviteit van de activiteiten vindt plaats aan de hand van kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en gasttevredenheid.

Efficiency & Effectiviteit binnen NH Den Haag

 

Efficiency van de activiteiten Effectiviteit van de activiteiten

Verspilling:

 

- Uitval/Afval

- Lekverliezen

- Personeelsdranken

 

Kwaliteit:

 

- Ingangscontrole

- % foutloze orders/facturen

- Afkeur

 

Doorlooptijd:

 

- Hoogte in tussenvoorraden

 

Leverbetrouwbaarheid:

 

- Aantal nee-verkopen

 

Productiviteit

 

- Manuren

- Upselling

- Cross selling

 

Gasttevredenheid:

 

- Aantal klachten

- Aantal terugkerende gasten (vaste gasten)

 

Rapportering over de realisatie van de doelstellingen en vervolgens het bijsturen door het management is dan de stap naar kostenbewaking. Kostenbewaking is in principe een stuk kostentoerekening aan activiteiten, producten en diensten en het normeren van deze toerekening. De mogelijke volgende stap in de kostenbeheersingcyclus is dan kostenreductie. Verbetering in de uitvoering van activiteiten binnen een proces zal leiden tot verbeterde normen. Verbeterde normen moeten leiden tot een lagere inzet van middelen. Dit is kostenreductie. De lagere inzet van middelen zal uiteindelijk resulteren in lagere kosten voor het uiteindelijke product, of dienst, en daarmee de marges voor de organisatie verhogen. Hierdoor brengt kostenreductie, kosten en opbrengsten uiteindelijk in balans. Om continue kostenbeheersing te kunnen effectueren is de volgende stap kostenflexibilisering. Door het flexibiliseren van middelen die ingezet worden op de verschillende activiteiten is een organisatie wendbaarder. Zo kunnen organisaties eenvoudiger inspelen op veranderende marktomstandigheden.